Waarom deze site?
De eeuwenoude puntercultuur, die door "Het Nationale Punterwezen", de Kamper schrijver, fotograaf en cineast Gait L. Berk aan de vergetelheid is ontrukt, moet blijven voortbestaan.

Al dertig jaar proberen Reini en ik, naast het zelf genieten, ook anderen te informeren over en te laten genieten van het unieke van punters en puntervaren.

Op de punterwerven Wildeboer en Schreur in Giethoorn worden nog eiken punters gebouwd: traditioneel en op maat. We hopen, dat ze dit zullen kunnen blijven doen!

Twee motorvrije eiken Zuiderzeepunters, de KP22 en de KP21, gebouwd door Harm en Henk Wildeboer (in 1981 en 1995), hebben we als "familiebezit".

Ook onze dochters Hanneke en Wendy en schoonzoon EgbertJan zijn gefascineerd door zeepunterzeilen. Hanneke verzorgt al tien jaar motorvrije rondvaarten in de Zuiderzeepunter KP22. Met diezelfde KP22 haalden EgbertJan en zijn vriend Henk de tweede plaats bij de IJsseldelta-punterrace.

Varen met punters en zeker met zeepunters is en was net zo verschillend als alle punters ook weer verschillend zijn. In deze site geven we alleen maar aan hoe wij het gewend zijn te doen. Voor een groot deel is dat overgenomen van de oude boeren en vissers aangevuld met eigen ervaring.

De zeepunters zijn fantastische schepen met veel mogelijkheden en ze hebben weinig onderhoud nodig. We hopen er nog lang van te kunnen genieten en - op bescheiden schaal - te laten meegenieten.

Hans Houkema


Met dank aan Jan Hollander voor het maken en Fred Scholten voor het verder uitwerken van deze site.